[Resipi] Daging Masak Kicap
Catatan kemaskini
22.3.2019 - tukar tajuk kepada yang lebih relevan [Resipi] Daging Masak Kicap
Dari entri memasak yang lalu..
Menu: Daging masak kicap simple version
[Guru: Kak yong (kakak aku)]
Bahan-bahan keperluan
22.3.2019 - tukar tajuk kepada yang lebih relevan [Resipi] Daging Masak Kicap
Dari entri memasak yang lalu..
"Setakat ni, hasil tunjuk ajar kawan-kawan alhamdulillah aku dah belajar beberapa menu ringkas seperti kari ayam, sup, paprik, kurma, masak merah, sayur campur, goreng tepung namun aku masih perlu terus praktis agar lebih mahir beserta boleh multi-tasking ^-^! Dan, impian aku adalah belajar masak sendiri lauk kegemaran aku. Setakat ni hanya 2 orang je (yang tinggal) boleh masak - lauk favourite aku - menghampiri masakan (arwah) Wan "Masih segar lagi satu hikmah yang berkaitan
"If you give a man a fish, he will able to eat for one day, but if you teach him how to fish, he will be able to eat for the rest of his life"Jadi akhirnya aku tergerak untuk pergi berguru masak menu ni.. Takut bila makin bertangguh langsung tak berkesempatan pula. Dan saja-saja aku tuliskannya dalam blog ni, semoga gah dalam ingatan..
[Guru: Kak yong (kakak aku)]
Bahan-bahan keperluan
- Daging lembu mentah (beli tak berurat, senang sikit nak makan) yang dipotong kecilan
- Sos Kicap masin
- Garam
- Gula
- Cili kering (alternatif - cili merah segar untuk kurang pedas / cili boh)
- Bawang goreng
Penyediaan Bahan A - (marinate daging)
- Bilas *ringkas (*agar tak 'lemau air') daging lembu dengan air bersih
- Tambahkan sedikit gula
- Gaulkan dengan sos kicap masin
note - ada sebilangan rendam lama agar rasa resap masuk dalam daging..
Penyediaan Bahan B
- Potong cili kering kecil-kecil
- Rendam dalam air (biar kembang balik) - alternatif rebus je kalau nak cepat
- Kisar hasil potongan cili tersebut
note - alternatif, guna cili boh yang siap untuk digunakan
Penyediaan Bahan C
- Potong bawang merah dan goreng
Main step
- Panaskan minyak
- Tumiskan Bahan B sehingga garing
- Masukan Bahan A dan Bahan C
- tambah air secukupnya
- Masak sehingga kuah jadi kering (boleh jadi berjam lamanya ^-^!)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Some other stream of thought (memory jog)
Dah lama tak masak rupanya.. Kekok pula ketika proses potong cili, blend dan tumis. Teringat masa di unimas dulu - Memasak di bawah panduan kawan-kawan sebaya.. Antara yang kenangan yang menariknya ketika tiba-tiba "geng keluar makan aku" nak memasak pula..
- Afiq nak masak nasi tomato (entah belajar kat rumah / ketika posting public health)
- Aku masa tu baru belajar masak kari ayam, first time hands on. Tapi akhirnya roommate aku Luqman dan Hostelmate aku Ikhwan juga yang last-last tolong adjust rasa
- Ojan memang dah veteran masak, senang hati dan sambil lewa je masak daging masam manis (sedap pulak tu)
- Dan akhirnya Megat sumbangan air manis sikit..
Yang menariknya aku dan Afiq adalah sangat amatuer dalam hal masak ni. Tapi kami berdua adalah chef bagi menu yang utama..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Pada akhirnya, aku tak menyesal pun belajar memasak dengan mereka-mereka ni.. Memang legend.."
Ulasan