[Resepi] Mee Jawa Nyonya Penang
Tiba-tiba teringin nak makan Mee Jawa. Kebetulan ada bahan mentah di dapur lagi, boleh la masak sendiri..
Bahan tumis (Rencah blender) - Kisar (blend) bahan berikut sehingga hancur
--- [Resepi] Mee Jawa Nyonya Penang ---
Bahan-bahan (sajian : 2 orang)
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 5 biji
Bawang putih - 5 biji
Halia - sikit
Cili kering (yang telah dibuang biji & direndam air panas) - 20 biji
Bahan-bahan lain
Mee kuning (1 bungkus) - Rebus mee dan tuskan air
Salad
Cili merah - (hirisan kecil)
Bawang merah - hirisan kecil
Limau nipis - 1-2 biji
Telur (rebus) -1-2 biji
3 Sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang)
Halia
Daging
Udang
Sos Tomato - secukupnya
Sup Tomato - 3 sudu
Air - secukupnya
Garam, gula - secukupnya
Penyediaan Daging --> stok air daging
- Daging direbus daging berserta 3 sekawan (kayu manis + bunga cengkih + bunga lawang) + halia
- Tuskan daging tapi simpan airnya ( = air stok daging)
Penyediaan Udang --> stok air udang
- Udang direbus
- Kulis udang dibuang
- Tuskan air rebusan dan simpan airnya ( = air stok udang)
Cara masak kuah:
- Panaskan sesudu minyak masak
- Tumis sesudu rencah blender
- Masukkan secawan air stok daging + secawan air stok udang
- Masukkan 3 sudu sup tomato (saya guna KIMBALL) + 3 sudu sos tomato (KIMBALL juga)
- Gaulkan sehingga mendidih
- Tambahkan air - biasanya secawan (atau lebih jika ingin lebih kuah)
- Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah dengan tambah garam, gula, sup tomato, sos tomato. Sebaiknya biar sedikit masam rasanya
--- Selamat mencuba ---
Ulasan