[Resepi] Mee Jawa Nyonya Penang

Tiba-tiba teringin nak makan Mee Jawa. Kebetulan ada bahan mentah di dapur lagi, boleh la masak sendiri..

--- [Resepi] Mee Jawa Nyonya Penang ---


Bahan-bahan (sajian : 2 orang)

Bahan tumis (Rencah blender)
Kisar (blend) bahan berikut sehingga hancur
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 5 biji
Halia - sikit
Cili kering (yang telah dibuang biji & direndam air panas) - 20 biji

Bahan-bahan lain
Mee kuning  (1 bungkus)  - Rebus mee dan tuskan air
Salad
Cili merah - (hirisan kecil)
Bawang merah - hirisan kecil
Limau nipis - 1-2 biji
Telur (rebus) -1-2 biji
3 Sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang)
Halia
Daging
Udang
Sos Tomato - secukupnya
Sup Tomato - 3 sudu
Air - secukupnya
Garam, gula - secukupnya

Penyediaan Daging --> stok air daging
  • Daging direbus daging berserta 3 sekawan (kayu manis + bunga cengkih + bunga lawang) + halia
  • Tuskan daging tapi simpan airnya ( = air stok daging)
Penyediaan Udang --> stok air udang 
  • Udang direbus 
  • Kulis udang dibuang
  • Tuskan air rebusan dan simpan airnya ( = air stok udang)
Cara masak kuah:
  1. Panaskan sesudu minyak masak
  2. Tumis sesudu rencah blender
  3. Masukkan secawan air stok daging + secawan air stok udang
  4. Masukkan 3 sudu sup tomato (saya guna KIMBALL) + 3 sudu sos tomato (KIMBALL juga)
  5. Gaulkan sehingga mendidih 
  6. Tambahkan air - biasanya secawan (atau lebih jika ingin lebih kuah)
  7. Sesuaikan rasa dan kepekatan kuah dengan tambah garam, gula, sup tomatosos tomato. Sebaiknya biar sedikit masam rasanya
--- Selamat mencuba ---

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Kamus bahasa melayu Sarawak

Kisah Luqman Al-Hakim, anaknya dan keldai

Panduan setting tulisan Jawi di komputer (Windows 10) & telefon pintar (Android)