Memasak
Hari (tarikh) ni, semua isi rumah telah keluar menguruskan hal masing-masing, sementara aku masih lagi cuti rehat di rumah. Nak makan apa tengah hari ni? Selalunya makanan tengah hari disediakan, ataupun aku memilih untuk makan luar (terutamanya bila ada urusan lain secara kebetulan). Tapi kali ni, aku berniat untuk memasak sendiri saja..
Teringat aku akan satu hikmah yang pernah dibaca ketika di sekolah dulu;
Pernah aku terbaca entri blog seorang sahabat berkenaan kebaikan memasak ni.
Dari aspek kewangan juga, aku mendapati perbelanjaan makanan harian lebih menjimatkan sekiranya kita memasak sendiri berbanding dengan makan di luar. (nota - perbandingan ini hanyalah terhad kepada kehidupan sebagai seorang pelajar dan serta kuantiti masakan untuk 1-2 orang sahaja. Jadi mungkin tak dapat diaplikasikan sepenuhnya oleh orang lain ^-^! takpe, aku akan terus membuat perbandingan)
^-^! aku tak la terlintas untuk memenangi impresi orang perempuan dalam hal ni, namun aku tak nafikan bahawa kemahiran memasak juga boleh memikat mereka, sebagaimana juga orang perempuan boleh memikat lelaki melalui masakan..
Other stream of thought - Menyingkap kembali sejarah aku dan memasak ni..
1995: acap kali (arwah) mak aku masakkan nasi goreng kegemaran aku, aku akan meneliti semua proses penyediaan makanan yang dilakukannya. Sukanya tengok Wan masak. Pernah juga aku tengok (arwah) Opah masak menu yang sama tapi cara masing-masing (iaitu Wan selau guna perencah nasi goreng adabi sedakan Opah masak kosong nasi+telur je), namun kedua-duanya adalah kegemaran aku.
2003: sesi masakan ketika kelas Kemahiran Hidup dulu. Pada masa ni, kumpulan aku masak mee goreng (memang aku tak reti la, Farid Aspar sebagai chef utama dan aku sekadar tukang gaul dalam kuali je ^-^!). memang menarik masa tu..
2005+ : aku dah mula cuba-cuba masak. menu pertama aku ialah nasi goreng (arwah) mak aku. Dari dulu asyik perhati, akhirnya sampai gak masa untuk cuba masak sendiri. Setakat itu je la ^-^!
2007+: di UNIMAS aku pun mula-mula curi guna dapur untuk memasak ^-^! (kalau diimbau kembali rasa pelik pula kenapa aku masak sorok-sorok --> malu kot, sebab tak tahu masak..). Di samping itu, aku bertugas sebagai AJK makanan (organisasi surau), maka sedikit sebanyak pernah tolong di dapur juga..
1 Januari 2012+: ketika derma darah di saberkas (kali ke-5 sepanjang hidup), dapat pula beras 5kg percuma. Bagi tidak mensia-siakan pemberian tersebut, maka terus aku bertekad untuk lebih banyak belajar memasak, walaupun menu-menu ringkas.. kali ni secara terbuka kepada housemate aku ^-^ Terima kasih kepada yang sudi memberi tunjuk ajar (terutamanya; Luqmanul Hakim, Ikhwan Tirmizi, Megat Ibrahim, Khairul Anuar, Muhammad Na'im, Muhammad Najib, Fazila Buliami, Rafidah Sekawi dan banyak lagi) dari cara potong bawang hinggalah 'membela' rasa masakan: semua ilmu ni akan ku hargai, insya-Allah..
---------------------------------------------<section closed>----------------------------------------------
Setakat ni, hasil tunjuk ajar kawan-kawan alhamdulillah aku dah belajar beberapa menu ringkas seperti kari ayam, sup, paprik, kurma, masak merah, sayur campur, goreng tepung namun aku masih perlu terus praktis agar lebih mahir beserta boleh multi-tasking ^-^!
Dan, impian aku adalah belajar masak sendiri lauk kegemaran aku. Misterinya, sejak pemergian (arwah) mak, aku tak dapat selalu jumpa / makan lauk ni melainkan ketika hari raya, dan aku hampir terlupa tentangnya. Setakat ini hanya 2 orang sahaja yang mampu masak lauk tu sedap (walaupun tak dapat menyaingi sedapnya masakan emak): Kak Yong (kakak aku) dan Mak Nah (jiran di kampung).
"Dah lama tak memasak sendiri ^-^! sekali-sekala, eloknya aku mengulangkaji kemahiran memasak ni.."Fokus - memasak
Teringat aku akan satu hikmah yang pernah dibaca ketika di sekolah dulu;
"If you give a man a fish, he will able to eat for one day, but if you teach him how to fish, he will be able to eat for the rest of his life"Berdasarkan hikmah tersebut, aku ubahsuai kepada situasi memasak yang mana;
"kalau kita sediakan makanan untuk seseorang, dia akan dapat makan untuk sehari (iaitu hari yang sama makanan disediakan), tapi kalau kita ajar dia menyediakan makanan (memasak), dia akan dapat makan sepanjang hidupnya" ^-^Demikianlah keadaannya. Maka berdasarkan pengajaran dari hikmah tersebut, aku tekad untuk belajar memasak sedikit sebanyak, insya-Allah kemahiran tersebut akan bermanfaat pada hari muka kelak..
"Ala, kedai kan banyak? buat apa nak bersusah payah..? makan kat kedai je la.."Ya, memang aku akui tentang kepelbagaian kedai makan/ restoran didapati di persekitaran. Tapi itu bukannya alasan untuk kita (aku) untuk tidak belajar memasak. Aku berpendapat bahawa kemahiran memasak itu penting sebagai salah satu cara hidup berdikari (iaitu kita tak perlu bergantung kepada orang lain berkenaan makanan. Sebaliknya, kita juga mampu menyediakannya sendiri). Bukankah berdikari itu salah satu dari 10 sifat muslim unggul? ^-^
Pernah aku terbaca entri blog seorang sahabat berkenaan kebaikan memasak ni.
"Saya tahu pemakanan yang sihat adalah makanan yang disediakan oleh diri sendiri." - Bila Lelaki Masuk ke DapurYa, aku setuju dengan pendapatnya bahawa dengan memasak sendiri kita lebih yakin dengan status sesuatu makanan. Tak terhad kepada status halal/haram baham yang digunakan, kita juga dapat menjamin status kebersihan masakan tersebut (melalui cara pembersihan dan penyediaan yang betul --> mestilah kena belajar dulu caranya daripada orang yang berpengalaman)
Dari aspek kewangan juga, aku mendapati perbelanjaan makanan harian lebih menjimatkan sekiranya kita memasak sendiri berbanding dengan makan di luar. (nota - perbandingan ini hanyalah terhad kepada kehidupan sebagai seorang pelajar dan serta kuantiti masakan untuk 1-2 orang sahaja. Jadi mungkin tak dapat diaplikasikan sepenuhnya oleh orang lain ^-^! takpe, aku akan terus membuat perbandingan)
^-^! aku tak la terlintas untuk memenangi impresi orang perempuan dalam hal ni, namun aku tak nafikan bahawa kemahiran memasak juga boleh memikat mereka, sebagaimana juga orang perempuan boleh memikat lelaki melalui masakan..
Other stream of thought - Menyingkap kembali sejarah aku dan memasak ni..
Wanted! episod 83 berkenaan memasak |
2003: sesi masakan ketika kelas Kemahiran Hidup dulu. Pada masa ni, kumpulan aku masak mee goreng (memang aku tak reti la, Farid Aspar sebagai chef utama dan aku sekadar tukang gaul dalam kuali je ^-^!). memang menarik masa tu..
2005+ : aku dah mula cuba-cuba masak. menu pertama aku ialah nasi goreng (arwah) mak aku. Dari dulu asyik perhati, akhirnya sampai gak masa untuk cuba masak sendiri. Setakat itu je la ^-^!
2007+: di UNIMAS aku pun mula-mula curi guna dapur untuk memasak ^-^! (kalau diimbau kembali rasa pelik pula kenapa aku masak sorok-sorok --> malu kot, sebab tak tahu masak..). Di samping itu, aku bertugas sebagai AJK makanan (organisasi surau), maka sedikit sebanyak pernah tolong di dapur juga..
1 Januari 2012+: ketika derma darah di saberkas (kali ke-5 sepanjang hidup), dapat pula beras 5kg percuma. Bagi tidak mensia-siakan pemberian tersebut, maka terus aku bertekad untuk lebih banyak belajar memasak, walaupun menu-menu ringkas.. kali ni secara terbuka kepada housemate aku ^-^ Terima kasih kepada yang sudi memberi tunjuk ajar (terutamanya; Luqmanul Hakim, Ikhwan Tirmizi, Megat Ibrahim, Khairul Anuar, Muhammad Na'im, Muhammad Najib, Fazila Buliami, Rafidah Sekawi dan banyak lagi) dari cara potong bawang hinggalah 'membela' rasa masakan: semua ilmu ni akan ku hargai, insya-Allah..
---------------------------------------------<section closed>----------------------------------------------
Setakat ni, hasil tunjuk ajar kawan-kawan alhamdulillah aku dah belajar beberapa menu ringkas seperti kari ayam, sup, paprik, kurma, masak merah, sayur campur, goreng tepung namun aku masih perlu terus praktis agar lebih mahir beserta boleh multi-tasking ^-^!
masakan ni berasaskan daging, tapi aku tak tau namanya. Anyone? |
"kena belajar daripada mereka sementara masih sempat.. insya-Allah"
Ulasan